My Art


IMG_1382
IMG_1354
IMG_1312
IMG_1309

Biting - Sideshow


Man kan komme med mange kvikke bemærkninger om bijobs, biting og bibetydninger, men det er i hvert fald en kendsgerning, at Bente Astrup bruger bier i sin kunst. Ikke som kun som motiv i form af bikuber og bierne selv, men som en fysisk del af materialet. Hun bruger nemlig bivoks til at male med håndteret ved hjælp af et strygejern.

 

Det betyder også, at den natur og de landskaber, hun viser i sine malerier, rent faktisk bogstaveligt talt er et naturprodukt i modsætninger til malerier, hvor man har brugt syntetiske farver.

 

Dette er ikke blot en teknisk detalje. Bier og honning har i stort set alle kulturer og religioner en positiv betydning. I Akseli Gallen-Kallelas berømte maleri fra 1897, ”Lemminkäinens moder”, ser man øverst en række gyldne diagonale streger symboliserende den livgivende honning, som en bi, guden Ukkos ledsager, bragte ned til dødsriget, så moren kunne genoplive sin heltesøn. Denne sagnhistorie fra det finske nationalepos Kalevala suppleres af lignende fortællinger fra andre mytologier, hvor bier og honning har positive, livgivende og helbredende egenskaber.

 

Netop det helbredende og healende er noget, man finder til overflod i Bente Astrups malerier. Inde bag den honning- og harpiskagtige overflade dukker ting og motiver op: bikuber, bregner, rødder, stængler og blomster, og malerierne er skruet sådan sammen, at det virker, som om lyset i form af solens stråler arbejder sig fra billeddybden ud mod overfladen. Som ser man en skabelsesproces, hvor kaotiske tråde og slyngninger forvandler sig til faste former for sine øjne. I denne forunderlige verden skal lyset og mørket, faste og flydende former, struktur og kaos ses som uadskillelige dele i ét stort sammenhængende kosmos.

 

Bente Astrup kommer i sin kunst imidlertid også med advarsler om, at denne prekære balance er truet af menneskets gøren og laden. I ”Biting”, en såkaldt modifikation, hvor hun har malet og bearbejdet et andet maleri, ser man klonede bier udstyret med mikrochips. Gensplejset unatur skabt alene for profittens skyld og i skarp modsætning til den landlige idyl, som man ser på det ældre maleri. Ikke længere ”et yndigt land”, men et truet, ja ødelagt land.

 

I andre malerier skimter man ord og sætninger, Bente Astrups egne haiku-digte, under de flydende lag af maling. Noget, der igen er med at understrege, at vi har med en kunstner at gøre, der ser det at male, det at lave kunst, som noget eksistentielt, noget skabende og noget livgivende. Kunst, der vil gøre en forskel.

Tom Jørgensen, kunstanmelder på Jyllands Posten, redaktør af Kunstavisen

Encaustic Art

Siden 2001 har jeg arbejdet med encaustic art. Jeg blev introduceret for teknikken på Arthur Findlay College, hvor vi bruger teknikken til at lave små billeder til klienter eller kursister, som bliver fortolket og brugt som spirit art.

Hen over tid har jeg udviklet mine teknikker med den flydende voks, hvor det lille professionelle strygejern fungerer som "pensel".

Du kan komme på workshop i encaustic art i Atelier Speaking Colours, Amaliegade 14 Baghuset, Silkeborg.

Bearbejdet eco-print med pastels.

Spirit Art 2021

Biting, installation, 2019, med to bistader og modificeret maleri med to spilledåser: "Der er et yndigt land" og "Internationale".


Vilde bier har ikke grænser, heller ikke den vilde natur, kun de menneskesatte grænser styrer kulturlandskabet. Chipsbier og klonede bier er de nye internationale arbejderbier. 

Det menneskepåvirkede biologiske kredsløb tilføjes det yndige biedermeierske landbrugsland.

Konsekvenserne ses først på den lange bane. Bier er syge, miderne trives i visse bistader og dræberbier forefindes. Biodiversiteten er alt afgørende for arbejderbierne og de vilde bier.


Colours speak louder than words

but

Words can move hearts

Words can change perceptions

Words can set motions and

people in powerful motion


Smil så det kan ses

Gyldne tider støtter dig

Blomster i frit fald

(C) Bente Astrup, 2020

Ophavsretten til idéer, fotos, tekst og andet indhold på hjemmesiden benteastrup.com

tilhører iflg. lov om ophavsret

Bente Astrup, 2016