My Art


IMG_1382
IMG_1354
IMG_1312
IMG_1309

Biting - Sideshow


Man kan komme med mange kvikke bemærkninger om bijobs, biting og bibetydninger, men det er i hvert fald en kendsgerning, at Bente Astrup bruger bier i sin kunst. Ikke som kun som motiv i form af bikuber og bierne selv, men som en fysisk del af materialet. Hun bruger nemlig bivoks til at male med håndteret ved hjælp af et strygejern.

 

Det betyder også, at den natur og de landskaber, hun viser i sine malerier, rent faktisk bogstaveligt talt er et naturprodukt i modsætninger til malerier, hvor man har brugt syntetiske farver.

 

Dette er ikke blot en teknisk detalje. Bier og honning har i stort set alle kulturer og religioner en positiv betydning. I Akseli Gallen-Kallelas berømte maleri fra 1897, ”Lemminkäinens moder”, ser man øverst en række gyldne diagonale streger symboliserende den livgivende honning, som en bi, guden Ukkos ledsager, bragte ned til dødsriget, så moren kunne genoplive sin heltesøn. Denne sagnhistorie fra det finske nationalepos Kalevala suppleres af lignende fortællinger fra andre mytologier, hvor bier og honning har positive, livgivende og helbredende egenskaber.

 

Netop det helbredende og healende er noget, man finder til overflod i Bente Astrups malerier. Inde bag den honning- og harpiskagtige overflade dukker ting og motiver op: bikuber, bregner, rødder, stængler og blomster, og malerierne er skruet sådan sammen, at det virker, som om lyset i form af solens stråler arbejder sig fra billeddybden ud mod overfladen. Som ser man en skabelsesproces, hvor kaotiske tråde og slyngninger forvandler sig til faste former for sine øjne. I denne forunderlige verden skal lyset og mørket, faste og flydende former, struktur og kaos ses som uadskillelige dele i ét stort sammenhængende kosmos.

 

Bente Astrup kommer i sin kunst imidlertid også med advarsler om, at denne prekære balance er truet af menneskets gøren og laden. I ”Biting”, en såkaldt modifikation, hvor hun har malet og bearbejdet et andet maleri, ser man klonede bier udstyret med mikrochips. Gensplejset unatur skabt alene for profittens skyld og i skarp modsætning til den landlige idyl, som man ser på det ældre maleri. Ikke længere ”et yndigt land”, men et truet, ja ødelagt land.

 

I andre malerier skimter man ord og sætninger, Bente Astrups egne haiku-digte, under de flydende lag af maling. Noget, der igen er med at understrege, at vi har med en kunstner at gøre, der ser det at male, det at lave kunst, som noget eksistentielt, noget skabende og noget livgivende. Kunst, der vil gøre en forskel.

Tom Jørgensen, kunstanmelder på Jyllands Posten, redaktør af Kunstavisen i bogen"101 kunstnere. 22/23" 



Fra Ugeavisen Sydslevsvig, torsdag den 2. februar 2023

Voksrester + fedtsyrer + paraffin = kunst

Den 11. og den 12. februar fra kl. 10 - 16 underviser Bente Astrup et kursus i at male billeder med bivoks. Det foregår i Aktivitetshuset, og leder Sarah Keppler fortæller her om kurset:

"Det dejlige ved at arbejde i Aktivitetshuset og planlægge kursusprogrammet er, at man støder på alle mulige emner, materialer og kunstnere, som man aldrig har hørt om før. Drevet af nysgerrighed, er det en fornøjelse at afprøve nye materialer, finde frem til spændende emner og møde kunstnere og undervisere, der kan bringe nyt input inden for det kreative til Sydslevsvig.

Sidste år stødte jeg på voksmaleri hhv. encaustic art. Så hvad er nu det?

Biernes producerede voks er et alt-muligt-produkt. I løbet af historien findes der et hav af eksempler på, hvad bivoks er blevet brugt til. Belysning, inden for medicin og især kosmetik og så også i kunsten. Der findes ikke kun de almindelige pastelkridt, som får de fleste forældre til at fortvivle, når de skal fjernes fra tøj, tapeter, borde og gulve. Der findes også en blanding af bivoks, harpiks/olie og farvepigmenter, som man kan tegne de mest fantastiske billeder med: voksmaleri.

De ældste og mest berømte eksempler på voksmaleri er ægyptiske mumieportrætter, der stammer fra 50 e.Kr. til 350 e.Kr. og stadigvæk er bevaret i dag. Teknikken går i princippet ud på, at man fremstiller voksfarver, smelter dem og maler billeder på lærreder eller træplader. Billederne er meget holdbare, fordi farven ikke blegner og heller ikke bliver mørkere med tiden.

I løbet af historien har man brugt forskelligt værktøj som spartler, børster eller knive til at manipulere voksen med. Desuden kan man varme voksen fx med varmelamper eller varmepistoler og det er muligt at lægge flere lag oven på hinanden eller omslutte genstande. Stadigvæk i dag er voksmaleri meget populært, fordi det har en meditativ karakter og fantastiske farveblandinger og effekter kan trylles frem. Det er ikke nødvendigt at have nogen kunstneriske forkundskaber. Alle kan være med og billederne kan bearbejdes igen og igen.

Den 11. og 12. februar kl. 10 - 16 underviser Bente Astrup i at male billeder med bivoks i Aktivitetshuset. Her lærer du den grundlæggende teknik at kende, hvor du bruger et strygejern (malejern) som pensel. Desuden afprøver du mere specielle teknikker til at komponere og frembringe voksbilleder. Hvilke redskaber kan bruges, hvordan laver jeg struktur og mønstre i voksen, hvor tykt hhv. tyndt skal voksen ligge på hvilket materiale, hvordan blandes farver og hvornår smelter bivoks egentlig? Alle disse spørgsmål vil du få svar på og der vil være mulighed for at afprøve teknikker og farver i spændende bivoks-malerier som landskaber, blomster og abstrakte motiver.

Alle kan være med på kurset! Lige meget, om du aldrig har hørt om emnet før eller afprøvet det allerede."

Se kursus 2 på benteastrup.dk: Kursus i encaustic art i efteråret 2023.

Den 30. september - 1. oktober 2023 i Flensborg.

Tilmelding til kurset foregår via hjemmeside www.aktivitetshuset.de eller via telefon på 0461 150140.

Encaustic Art

Siden 2001 har jeg arbejdet med encaustic art. Jeg blev introduceret for teknikken på Arthur Findlay College, hvor vi bruger teknikken til at lave små billeder til klienter eller kursister, som bliver fortolket og brugt som spirit art.

Hen over tid har jeg udviklet mine teknikker med den flydende voks, hvor det lille professionelle strygejern fungerer som "pensel".

Du kan komme på workshop i encaustic art i Atelier Speaking Colours, Amaliegade 14 Baghuset, Silkeborg.

Bearbejdet eco-print med pastels.

Spirit Art 2021

Biting, installation, 2019, med to bistader og modificeret maleri med to spilledåser: "Der er et yndigt land" og "Internationale".


Vilde bier har ikke grænser, heller ikke den vilde natur, kun de menneskesatte grænser styrer kulturlandskabet. Chipsbier og klonede bier er de nye internationale arbejderbier. 

Det menneskepåvirkede biologiske kredsløb tilføjes det yndige biedermeierske landbrugsland.

Konsekvenserne ses først på den lange bane. Bier er syge, miderne trives i visse bistader og dræberbier forefindes. Biodiversiteten er alt afgørende for arbejderbierne og de vilde bier.


Colours speak louder than words

but

Words can move hearts

Words can change perceptions

Words can set motions and

people in powerful motion


Smil så det kan ses

Gyldne tider støtter dig

Blomster i frit fald

(C) Bente Astrup, 2020

Ophavsretten til idéer, fotos, tekst og andet indhold på hjemmesiden benteastrup.com

tilhører iflg. lov om ophavsret

Bente Astrup, 2016